Сеникація- це безпестицидний, повністю екологічний процес, що прискорює дозрівання, який полягає в обприскуванні стебел та листків сільськогосподарських культур (гречки, проса, сої, зернових, картоплі, буряків) за 2 – 3 тижні до збирання. При правильному проведенні сеникації є можливість збільшити урожайності на 15-30%.
Сеникація ефективна за середньодобової температури нижче 18°С і вологості повітря вище 70%, при 18-20°С і 65-70% вологості - доцільна, вище 20°С і вологості нижче 65% - недоцільна.
Витрати на сеникацію сульфатом амонія окуповуються при вмісті азоту в листках не меньше 2,3 %.
Сеникація прискорює дозрівання шляхом відтоку поживних речовин, а не шляхом прямого підсушування рослин як при десикації. Це означає, що всі накопичені в процесі фотосинтезу поживні речовини з листового апарату перебазовуються в зернівку. Як наслідок, наприклад, у пшениці підвищується маса 1000 насінин, збільшується відсоток клейковини, якісні показники та врожайність.
Різниця між десикацією та сеникацією
Десикація |
Сеникація |
Призупинка фізіологічних процесів |
Залишається вільна вода, що покращує біохімічні процеси в зернині |
Пошкодження хлоропластів |
Покращує процеси заповнення клітин зерна – рівномірний розподіл пластичних речовин в зернині |
Збільшення концентрації етилена |
Збільшення маси 1000 зерен |
Розриви клітинних стінок |
Збільшення сухих речовин в клітині |
Втрата вологи через розриви клітинних стінок |
Краще дозрівання нижніх зерен в колосі |
Підкислення клітинних стінок |
Підвищення стійкості до хвороб та шкідників |
Зниження стійкості до хвороб та шкідників |
Покращення посівних характеристик зерна (схожість та енергія) |
Погане накопичення сухих речовин |
Прискорене достигання на 7-10 днів |
Погіршена якість зерна |
Запобігання осипання зерна, зниження втрат при збиранні |
Втрати від осипання при пересушуванні до 50% |
Підвищення врожайності на 3-5 ц/га і більше |
Після завершення росту і розвитку вегетативних органів до моменту збирання озима пшениця повинна засвоїти 30% азоту накопиченого за вегетацію, він відповідає за якість зерна. Отримання зерна пшениці з високим вмістом білка можливе лише з повним поглинанням азоту, таке можливо лише за умови використання сеникації.
Найкращим періодом для застосування сеникації є фаза кінець молочної початок молочно-воскової стиглості (вологість 45-50%). Обробку посівів проводять розчинами мінеральних добрив, в основному аміачної селітри різної концентрації (від 1 до 20% в залежності від культури, для пшениці – більша концентрація), з додаванням мікродоз амінної солі 2,4 Д (концентрація 0,01%), яка сприяє проникненню солей амонія в тканини рослини, або концентрованим робочим розчином 25-50 кг/га солей амонія (КАС, сульфат амонія, аміачна селітра). Найкращий час для обробки - вдень при похмурій погоді або у вечірні (за 1,5-2 год до захода сонця) та ранішні години при мінімальному випаровуванні розчину. Наземним способом вноситься 400-500 л/га, авіацією - 100-200 л/га. В роки з прохолодною і вологою погодою необхідно 50 кг/га сульфату амонію на 200-300 л води.
Якщо ж середньодобові температури становлять понад 20°C, норму внесення можна зменшити до 25 кг/га, бішофіту використовують 30 л/га.
Сеникація сприяє підвищенню скловидності зерна, вмісту в ньому клейковини на 2-4% та білку на 3-4%, підвищує схожість насіння на 5-10%.
Після застосування сеникації урожайність озимої пшениці підвищується на 3-5 ц/га і більше, а підсушування вегетативної маси покращує вимолот зерна.