-
Опубліковано:
20 червня 2022, 08:23
Для зберігання зерна на різні цілі (корм, крупу, борошно, посівний матеріал) необхідні умови.
Ви, вже підготували свої склади для зберігання нового врожаю - детально про підготовку складського приміщення для зберігання зерна за посиланням.
Обмолот зерна варто розпочинати в оптимальні терміни з вологістю 14-16%. За низької вологості, зерно швидко осипається. При високій вологості, погано обмолочується. Рано зібрали – отримали щупле погано розвинене зерно. Пізно зібрали – зерно осипалося або проросло в колосі (пізній збір провокує грибкові захворювання).
Ознаки готовності зерна до збирання:
- Вологість не перевищує 17-18%;
- Тверда зернина, яка тріщить при надкушуванні або надавлені твердим предметом;
- Зерна добре відділяються від колоса, застосовуючи зусилля;
- Стебло пшениці ламається в основі;
- Стебло ячменю ламається біля колоса;
- Стебло жита при обертанні колоса розсипається на шматочки;
- Соломина змінює колір на темно-сіру.
Рекомендації під час збору урожаю:
Оберти барабану підбирайте, враховуючи конструкцію комбайну, - одно- чи двобарабанний. Двобарабанні зазвичай менше травмують зерно.
Якщо на площі 1га з кожного колоса обсипиться одна зернина, то втрати сягатимуть 1ц.
Найпоширенішим способом зберігання зерна в Україні залишається використання підлогових складів.
Рекомендації з очищення та зберігання зерна в підлгових складах:
- Якщо зерно вологе, його терміново очищують та висушують до оптимальної вологості. Сухим вважається зерно з вологістю 14%. На зберігання закладають збіжжя з вологістю 12-13%;
- В період дощового літа, врожай від комбайна терміново направляють на очищення та на досушування на сушильних установках;
- При досушуванні зерна на сушарках не підвищуйте допустимі температури;
- Не збільшуйте швидкість (шнека, норій, транспортерів), найбільший відсоток травм завдаються при транспортуванні;
- Зменшіть висоту висипання зерна зі шнека навантажувача в кузов машини чи бурта для зберігання. Під час падіння, зернина отримує мікро-травму, в результаті- зниження схожості та висока вірогідність захворювання;
- Оптимальна висота для насипу при зберіганні в підлгових складах становить 2,5- 3,0 м. За такої висоти, зміна температури і вологості в насипі малоймовірна;
- Правильно підбирайте решета, зменшуйте пропуски зерна через робочі органи зерноочисних машин;
- Слідкуйте за температурою та вологістю в складському приміщенні;
- Періодично проводьте огляд насипів на наявність осередків самозігрівання, за допомогою вологоміра чи термоштанги;
- Контролюйте присутність шкідників запасів (родентицидами, інсектицидами, фумігантами) ;
- Не зберігайте відходи поряд із очищеним зерном.