-
Опубліковано:
10 травня 2022, 10:35
Відчутне здорожчання добрив змушує всіх причетних до сільського господарства задуматися чим і як замістити чи замінити необхідні для рослини елементи живлення.
Багато хто забуває , що солома -це основне джерело органічних добрив. Вона покращує структуру ґрунту, збільшує вміст гумусу бо має значний ізогумусний коефіцієнт, що коливається від 0,1-0,25. Завдяки одній тонні соломи в ґрунті залишається близько 50 кг гумусу. Середня урожайність озимих зернових в Україні складає 3,7-4,6 т/га. Отримання 1 тони зерна дає близько 400-500 кг соломи, а це майже 1,3-2,1 т соломи з 1 га або 65-100 кг/га гумусу.
Позитивний ефект використання соломи:
- Солома в змозі замінити гній;
- Під час розкладу соломи утворюється гумус;
- Покращується водний баланс. Ґрунт краще промочується, зменшується випаровування вологи;
- Збільшується вміст корисної мікрофлори;
- Повне розкладання без залишку;
- Покращується аерація ґрунту;
- Додаткове внесення азоту зводить до нуля негативний вплив органічних кислот (оптимальна норма внесення азоту становить 10 кг азоту на кожну тонну соломи);
- При застосуванні деструкторів стерні пришвидшується процес розкладання та зменшується кількість шкідливих патогенів та бактерій.
Негативний ефект використання соломи:
- Процес розкладу достатньо довгий, якщо не застосовувати допоміжних заходів;
- На пожнивних рештках залишається безліч бактерій та грибкових хвороб;
- Присутня невелика фітотоксична дія на наступну рослину в сівозміні (під час розкладання утворюється органічні кислоти), вона проявляється в затримці росту, хлорозі, зменшується об’єм кореневої системи;
- Ускладнює обробіток ґрунту при умові якщо солома не подрібнена.
Оптимальна схема заробки соломи:
- Під час збирання попередника комбайном доцільно застосувати подрібнювач, який вже вбудований в комбайни більш новіших моделей. Якщо ж вбудованого подрібнювача немає, обробку залишків можна провести за допомогою подрібнювача пожнивних решток.
- Наступний етап це внесення добрив. Добрива слугуватимуть підживленням і прискорять розклад соломи. Норма внесення добрив становить від 8 до 15 кг азоту на 1т соломи (доцільніше застосовувати амонійний азот, він краще поглинається мікроорганізмами). За можливості можна внести біодеструктори стерні.
- Заробку соломи рекомендовано проводити дисками на глибину 5-10 см. Лущення стерні дуже важлива операція з підготовки ріллі під посів, яким не варто нехтувати. Якщо пропустити етап заробки і перейти відразу до оранки солома буде дуже повільно розкладатися.
- Після активного процесу розкладу необхідно здійснити оранку на глибину 30 см.
Нагадуємо: спалювати солому заборонено!!!
Єдина умова при якій допускається спалювання стерні і рослинних залишків- це високий вміст кореневих гнилей. Дозвіл на спалювання в такому випадку може надати тільки Державна екологічна інспекція України.
Штраф за самовільне спалювання рослинності чи її залишків становить
3 060,00 – 21 420,00 гривень.
Температура згорання соломи близько 360 °C. При спалюванні соломи, на глибину до 5 см вигорає гумус, що присутній в ґрунті. Вода від поверхні і на глибину до 10 см випаровується.