Експрес-діагностика хлорофілу за допомогою N-тестера
Частина VІ
Таблиця 6.
Дослідження полів та контрольних ділянок озимої пшениці.
(Олександрівський та Бобринецький райони Кіровоградської області.
Дата досліду: «Меморі» - 27.05.21; «Авеню» - 28.05.21 (ВВСН 52-59) – фаза колосіння)
|
Бобринецький р-н
Сорт «Меморі»
|
Олександрівський р-н
Сорт «Авеню»
|
|
Контр. ділянка |
Поле |
Контр. ділянка |
Поле |
Темп. повітря |
+28°C |
+28°C |
Вміст азоту, відповідно до показників N-тестеру (ССІ) |
28,9 |
19,2 |
37,7 |
36,9 |
Внесення добрив |
Карбамід по листку 10 кг\га, (N 4,6) |
- |
Карбамід по листку 10 кг\га (N 4,6) |
- |
Потенційна врожайність відповідно до показників N-тестеру |
55ц/га |
40 ц/га |
64 ц/га |
63 ц/га |
Загальна к-кість N (кг/га) |
198 |
101 |
145 |
183 |
(Дата досліду: «Меморі» - 03.07.21; «Авеню» - 03.07.21 (ВВСН 73-77) – фаза молочної стиглості) |
Висота рослини, см |
83 |
76 |
73 |
72 |
Діаметр трубки, см |
4,5 |
3,5 |
4,0 |
4,5 |
Висота колосу, см |
8,5 |
6,5 |
6,5 |
6,5 |
Кількість продуктивних пагонів на 1 м.п. |
152 |
137 |
100 |
117 |
Продуктивна кущистість |
4 |
3,9 |
4 |
3 |
Кількість зерен у колосі, шт. |
24 |
21 |
38 |
45 |
Маса 1000 зерен, г. |
44,4 |
48,5 |
42,8 |
48,3 |
Вологість, %. |
32% |
30% |
27% |
28,4% |
Біологічна врожайність |
64ц/га |
54 ц/га |
65 ц/га |
76 ц/га |
Реальна врожайність |
|
57 ц/га |
|
68 ц/га |
На момент дослідження пшениця сорту «Меморі» на контрольній ділянці вища, зеленіша, вміст азоту більший, колос більший на 1.5- 2.0 см.
Пшениця сорту «Авеню» на контрольній ділянці не відрізнялася від пшениці на полі, показники тестеру майже однакові, в деяких місцях поля більші ніж на контрольній ділянці.
У фазу воскової стиглості різниця пшениці сорту «Меморі» була очевидною (Фото 4-8). Пшениця на контрольній ділянці була зеленішою, ніж на решті поля, що свідчить про те, що на полі пшениця вже засохла, так як поживних та мінеральних речовин вже не було. А пшениця на контрольній ділянці була ще зеленою та продовжувала наливати колос, поглинаючи мінеральні речовини. Крім того, колос пшениці на контрольній ділянці більший та більше заповнений, ніж на решті поля.
Отже, пшениця сорту «Меморі» на контрольній ділянці (загальна кількість внесеного азоту склала 198 кг д.р./га), починаючи з фази колосіння, виглядала зеленішою, вищою, колос мала більшого розміру, показники N-тестеру та вміст цукрів на контрольній ділянці мали вищі показники, але і період дозрівання на контрольній ділянці тривав довше, ніж на решті поля (загальна кількість внесеного азоту склала 101 кг д.р./га).
Пшениця сорту «Авеню» на контрольній ділянці (загальна кількість азоту 145 кг д.р./га) та на полі, (загальна кількість внесеного азоту 183 кг д.р./га) майже не відрізнялася: колос, висота рослини, колір однакові, показники N-тестеру та вміст цукрі майже однакові. А тому можна зробити висновок, що внесення додаткової кількості в 38 кг д.р./га було малоефективним і не збільшило урожайність.
Висновки:
1.Управління урожайністю досить складний процес, який можна спростити використанням N-тестеру (Opti-Sciences, США).
2. Контроль хлорофілу в листках дозволяє визначити оптимальну дозу внесення азоту, або хоча б приблизитися до економічно доцільної кількості, враховуючи економічні можливості агропідприємства.
3. Контроль хлорофілу дозволяє визначити найбільш чутливий період розвитку культури, враховуючи особливості відповідної фази, і покращити умови розвитку своєчасним внесенням добрив, а також вплив/дію пестицидів на культуру.
4. Агроному нескладно виконувати дослідження і приймати рішення, так як прилад портативний, не вимагає комп’ютерів, має вбудований реєстратор даних, зручний, простий і зрозумілий для використання.
5. Кожному користувачу N-тестеру необхідно складати свою власну, індивідуальну, таблицю дозування добрив під заплановану врожайність для кожної культури, особливостей вирощування, технології, регіону з прив’язкою показників N-тестеру до властивостей сорту/гібриду/культури, кількості добрив та урожайності.
Для статті використані:
- М.С. Савицький «Теоретические основы методики определения норм высева зерновых культур по оптимальному стеблестою Нормы высева, способы посева и площади питания сельскохозяйственных культур». Сб.науч.тр. - М.:Колос,1971.– С.5–12.
- Р.А. Авраменко, Г.В. Кірсанова. Визначення біологічного врожаю основних сільськогосподарських культур: Навчальний посібник /Дніпропетр. держ. агр. ун-т. – Дніпропетровськ, 2004. − 84с.
- http://edorada.org/uk/articles/315
- https://scirp.org/reference/referencespapers.aspx?referenceid=1531567
- https://userweb.weihenstephan.de/lattanzi/Lit/Garnier%20et%20al%201999.pdf
- http://www.ipni.net/publication/ssmg.nsf/0/FE54018670E85CBA852579E50076B0E4/$FILE/SSMG-12.pdf
- http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1008.6484&rep=rep1&type=pdf
- http://www.tsatu.edu.ua/rosl/wp-content/uploads/sites/20/lr.4.dobryva-ta-yih-zastosuvannja.pdf